Co je třeba vědět o malé potřebě – zdravá barva a vzhled moči, jaké problémy jsou s ní spojené

Zamysleli jste se někdy nad tím, co napovídá moč o našem zdraví? Mnoho lidí se ani nepodívá po provedení své malé potřeby do toalety, aby se ujistilo, že je vše v úplném pořádku. Každý by měl zkontrolovat základní detaily moči, a to je jeho barva, vůně a jak často potřebu vykonává, protože tyto faktory Vám napoví co se ve Vašem těle děje.

Moč představuje formu odpadu, kterého se tělo snaží zbavit. Skládá se zejména z vody, soli, draslíku, fosforu a chemikálií – močoviny a kyseliny močové. Moč se vytváří v ledvinách, kdy filtruje toxické látky z krve a celého těla. Množství faktorů může ovlivnit kvalitu moči a mezi hlavní patří: léky, jídlo a různé druhy nemocí.

Co Vám napoví barva moči z hlediska hydratace?

Barva moči by měla mít světle žluté nebo nažloutlé zbarvení. Zbarvení moči pochází z pigmentu zvaného urochrom, který tělo vytváří a může se měnit (světlá nebo tmavá moč).

Pokud jste vypili hodně vody, odstín moči je bezbarvý. Taková moč může být následkem selhání ledvin, protože pracují na plné obrátky a nemají si kdy „odpočinout“. V takovém případě je člověk PŘEHYDRATOVÁN.

Naopak velmi tmavá až hnědá moč může signalizovat vysokou DEHYDRATACI a je třeba doplnit tekutiny. Takové zbarvení moči může být varovným signálem, že máte problémy s játry. Pokud se po dni zbarvení moči nezlepší, pak byste měli kontaktovat svého lékaře.

pitie vody

DALŠÍ ZBARVENÍ MOČI:

  • RŮŽOVÁ/ČERVENÁ

Toto zbarvení může být zapříčiněno konzumací různých druhů potravin (mrkev, ostružiny, řepa, reveň). Také to může být vedlejší účinek léků nebo krve v moči. Proto se vždy poraďte se svým lékařem pro ověřené informace o zbarvení moči.

  • ORANŽOVÁ

Oranžová může signalizovat nejen dehydrataci, ale také možný problém s játry nebo žlučovodem, proto byste měli poradit se svým lékařem.

  • MODRÁ/ZELENÁ

Zbarvení moči do těchto odstínů opět může signalizovat příjem určitých léků. Nicméně, i několik zdravotních problémů může změnit zdravé zbarvení na zelenou nebo modrou. Pokud zbarvení po krátké době nezmizí, měli byste se opět zastavit za Vaším lékařem.

PĚNIVÝ MOČ

Pokud disponujete neustálou pěnivou močí, měli byste se určitě poradit se svým lékařem. Může to být znak, že Vaše moč obsahuje množství bílkovin, což může znamenat, že Vaše ledviny nejsou v pořádku.

ZAPÁCHAJÍCÍ MOČ?

Moč obvykle není silně zapáchající. Nicméně, některé potraviny jako je i chřest může zápach moči změnit. Moč silně zapáchá tehdy, když jste opravdu dehydratovaní. Dalšími příčinami mohou být: cukrovka, infekce močového měchýře nebo metabolická onemocnění.

ČASTÉ MOČENÍ

Většina lidí potřebuje navštívit toaletu přibližně 8x denně, ale i to se může mení v závislosti na tom, kolik jídla a tekutin během dne přijímáte (týká se to zejména alkoholu a kofeinu). Časté močení nastává v těhotenství nebo u seniorů.

NUTKÁNÍ K MOČENÍ

Pokud si během dne uvědomíte, že Vás „nutká“ jít na toaletu, můžete disponovat hyperaktivním močovým měchýřem. Tento stav se objevuje většinou u starších žen a mužů a lze jej zmírnit změnou životního stylu a různými léčivy.

DOPLŇKY STRAVY, KT. MOHOU POMOCI K ZDRAVÍ LEDVIN A MOČOVÉHO MĚCHÝŘE:

  • HOŘČÍK

Určití odborníci se domnívají, že hořčík dokáže zlepšit stávající příznaky nechtěného úniku moči, a to snížením svalových křečí močového měchýře a také jeho vyprázdněním.

  • PROBIOTIKÁ

Probiotika nejsou prospěšná jen pro zdraví střev, ale také mohou pomoci při prevenci infekcí močových cest a to tím, že udržují močové cesty bez škodlivin. Pomoci Vám mohou naše PROBIO10, které obsahuje 10 probiotických kmenů a 10 mld. probiotických buněk.

  • VITAMIN D

Studie poukazují, že nedostatek vitamínu D je spojen s vyšším rizikem poruch pánevního dna. Dokonce se v jedné studii, se staršími ženami, které disponovaly normální hladinou vitamínu D, zjistilo, že riziko úniku moči je až o 45% nižší než u žen s nízkou hladinou.

vitaminy moc cz

 Všechny zmíněné produkty naleznete na našem webu www.drvitamin.cz.

Autor článku:  Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/truth-about-urine
https://www.michiganurology.com/the-best-supplements-for-kidney-and-bladder-health/
https://nafc.org/bhealth-blog/3-vitamins-that-may-help-with-bladder-control/

Kniha Veda života, Dr. Stuart Farrimond
Fotografie: UNSPLASH