O co jde?
Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.
Vitamin P se většinou nevyskytuje samotný, ale ve spojení s vitamínem C. Je to souhrnný název pro bioflavonoidy, rutin, hesperidin. Vitamin C, který navíc obsahuje vitamin P (bioflavonoidy, šipky, Acerolu,...) se ve srovnání s obyčejným vitaminem C lépe vstřebává.
Čím Vitamin P prospívá?
- snižuje krvácení z dásní a přispívá k jejich hojení
- zvyšuje odolnost proti infekcím a nákazám
- mnohonásobně zvyšuje účinnost vitaminu C (i brání jeho oxidaci)
- snižuje tvorbu modřin a podlitin
- zabezpečuje pevnost cév a pojivových tkání
- pomáhá při závrati a jiných poruchách vnitřního ucha
- tlumí návaly horka u žen během přechodu
Co říkají odborníci?
„Prvotní funkcí bioflavonoidů je zabezpečit pevnost kapilární stěny a regulaci vstřebávání. P vitamin podporuje C vitamin při udržování zdravých pojivových tkání. Brání zničení vitaminu C oxidací. Posílením cévní stěny chrání před vznikem krevních podlitin. Napomáhá zvyšovat rezistenci proti nákazám. Zastavuje krvácení dásní a přispívá k jejich vyhojení. Pomáhá odstraňovat otoky a závratě způsobené nemocemi vnitřního ucha.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 104-106