O co jde?
Kyselina pantothenová (kyselina D-pantothenová, vitamin B5) je ve vodě rozpustný vitamin, který se účastní metabolismu všech živin v těle. Tento vitamin je velmi důležitý pro metabolické zpracování přijatých živin a nepostradatelný pro syntézu hormonů a cholesterolu.
Čím Kyselina pantotenová prospívá?
- pomáhá při hojení ran
- potlačuje infekci podporou tvorby protilátek
- pomáhá zvládat pooperační šok
- snižuje únavu a vyčerpání
- tlumí toxické působení antibiotik
- snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů
- přispívá ke zdravé duševní výkonnosti
- pomáhá správné syntéze a látkové přeměně steroidních hormonu, vitaminu D a některých neurotransmiterů (chemická látka uvolňována z nervového zakončení na synapse. Synapse je místo styku mezi neurony nebo mezi neurony a jinými buňkami)
- přispívá k správnému metabolismu pro tvorbu energie
Co říkají odborníci?
„Je rozpustný ve vodě a je dalším členem komplexu vitaminů B. Pomáhá při tvorbě buněk, normálnímu růstu a vývoji centrálního nervového systému. Je životně důležitý pro normální činnost nadledvin. Je nezbytný pro uvolňování energie z tuků a cukrů.
Je potřebný pro syntézu protilátek a využití kyseliny paraaminobenzoové a cholinu. V organismu je syntetizován střevními bakteriemi.
Pomáhá při hojení ran. Cestou tvorby protilátek pomáhá zvládnout infekci. Spoluúčinkuje při prevenci pooperačního šoku. Chrání před únavou. Zmenšuje nežádoucí a toxické účinky mnohých antibiotik.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 81-83