O co jde?
Niacin, kyselina nikotinová, vitamin B3, je jedním z vitaminů skupiny B. Tento vitamin je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů. Niacin podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů. Stejně má nenahraditelnou úlohu při přeměně potravy na energi. Niacin je rozpustný ve vodě. Patří do komplexu B vitaminů. Známé je jeho označení jako vitamin B3.
Čím Vitamin B3 prospívá?
- snižuje vyčerpání a únavu
- přispívá k dobrému stavu kůže
- snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů
- pomáhá při metabolismu tuků a udržuje dobrou funkci zažívacího ústrojí
- působí při bolestech hlavy, pomáhá předcházet migréně
- stimuluje oběhový systém a snižuje vysoký krevní tlak
- tlumí průjmy
- snižuje nepříjemné příznaky při poruchách aparátu pro udržování rovnováhy
- zvyšuje využívání energetických potravinových zdrojů
- používá se při sníženém prokrvení dolních končetin
- přispívá k normální psychice a správnému fungování nervového systému
- pomáhá zachovat zdravé sliznice
Co říkají odborníci?
„Nedostatek niacínu vede ke změnám osobnosti. Potřebujeme jej pro normální činnost mozku a periferního nervového systému.
Pomáhá udržet zdravý trávicí systém, zmírňuje poruchy trávení. Při použití máme zdravou a hebkou kůži. Zmírňuje nebo brání vzniku migrenózních bolestí hlavy. Podporuje krevní oběh a snižuje vysoký krevní tlak. Zmírňuje některé průjmové ataky. Zmenšuje nepříjemné závratě. Zlepšeným využitím potravy zvyšuje energetický příjem. Pomáha odstranit vředové bolesti a nepříjemný zápach z úst. Snižuje hladinu cholesterol a triglyceridů.
Niacin může vyvolat zčervenání. Zčervenání můžete potlačit současným užitím stejného množství inositolu po jídle.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 101-104