Zápach z úst - jak účinně bojovat proti zapáchajícímu dechu a vyřešit ho natrvalo

Zápach z úst může nepříjemně ovlivňovat naše sebevědomí či společenské interakce. Bez ohledu na to, zda se chystáte na důležitou schůzku, setkání s přáteli nebo romantickou večeři, svěží dech je základem dobrého dojmu. V tomto článku se podíváme na příčiny zapáchajícího dechu a poskytneme vám efektivní tipy a triky, jak s ním úspěšně bojovat a znovu získat sebevědomí v každé situaci.

zapáchajúcidych1

Nepříjemný zápach z úst postihuje přibližně 1 ze 4 lidí na celém světě a podle dostupných informací umíme říci, že jí trpí 31,8 % populace.

Hlavním znakem tohoto nepříjemného stavu je, páchnoucí dech, kterého ne a ne se zbavit. Tento dech je dostatečně výrazný a silný na to, aby si ho vaše okolí všimlo.

Co může způsobovat nepříjemný zápach z úst?

  • některé druhy potravin (česnek, cibule, káva, alkohol);
  • tabákové výrobky (cigarety, žvýkací tabák);
  • zdravotní stav jedince (infekce dutin, cukrovka, reflux kyseliny, onemocnění ledvin);
  • sucho v ústech (sliny jsou důležitým faktorem pro udržení čistoty v ústech a pro prevenci zápachu z úst);
  • neadekvátní dentální hygiena (nemytí ústní dutiny minimálně 2x za den, nepoužívání zubní nitě či mezizubních kartáčků).

zapáchajúcidych2

Účinné tipy proti zápachu z úst:

1. Používání škrabky na jazyk

Škrabka na jazyk je skvělým pomocníkem, který může pomoci odstranit zapáchající dech. Pokud škrabku budete používat jeden nebo dvakrát denně, měli byste pociťovat výrazné zlepšení dechu.

2. Profesionální čištění zubů

Profesionální čištění zubů je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit zápachu z úst. Tento postup dokáže odstranit nahromadění bakterií, které jsou často zodpovědné za nepříjemný dech. Kromě toho váš zubař může identifikovat a řešit další možné zubní problémy, které by mohly přispívat k problému se zápachem z úst.

3. Užívání vhodných doplňků výživy

Vitamíny a doplňky výživy mohou mít významný vliv na udržení čerstvého dechu. Například Vitamín C a B-komplex podporují boj proti infekcím a udržují zdraví dásní. Zinek a Měď mají antibakteriální vlastnosti, které pomáhají eliminovat bakterie způsobující nepříjemný zápach z úst.

Řešením vašeho problému může být právě produkt GASTRO, který je speciálně navržen pro podporu vašeho trávení a ústní dutiny.

GASTRO obsahuje komplex živin (Vitamin C; Hořčík; Vitamin B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou), které jsou nezbytné pro udržování čerstvého dechu a celkového zdraví. Tento produkt vám může pomoci podpořit trávení a zajistit svěží dech. Protože zdravé trávení úzce souvisí se zdravou dutinou ústní.

GASTRO_produkt

Také probiotika, která jsou živé mikroorganismy, která prospěšně ovlivňují zdraví vašich střev a mohou také přispět k osvěžení v dutině ústní, neboť přispívají ke zdravé rovnováze.

4. Konzumujte takové potraviny, které pomohou odstranit zápach z úst

Petržel je přírodní osvěžovač dechu, neboť obsahuje chlorofyl, který neutralizuje pachy. Žvýkání petrželky po jídle vám může pomoci osvěžit dech.

Jablka jsou bohatá na vlákninu a vodu, což pomáhá udržovat ústa čistá a bez bakterií způsobujících zápach. Jíst jablko každý den vám může pomoci s nepříjemným zápachem z úst.

Jogurt obsahuje probiotika (prospěšné bakterie), která bojují proti škodlivým ústním bakteriím, čímž zároveň udržují ústa zdravá a dech svěží. Pravidelná konzumace jogurtu podporuje udržení zdravého dechu.

Zelený čaj má antibakteriální vlastnosti, které bojují proti škodlivým bakteriím ve vašich ústech a pomáhají udržovat svěží dech.

Další tipy pro udržování svěžího dechu:

  • často si vyměňujte zubní kartáček;
  • vždy po jídle si umývejte zuby;
  • zuby si umývejte minimálně 2x denně;
  • zubní nit používejte alespoň 1x za den.

Kyselý zápach z úst

Tento stav je charakterizován návratem žaludeční kyseliny zpět do trubice, která spojuje hrdlo se žaludkem (jícnem). Tento stav může způsobit kyselý dech a případné pronikání částic jídla nebo tekutin do úst. Žaludeční kyselina může také poškodit sliznici hrdla a úst, čímž vytváří podmínky pro rozvoj dalších bakterií. Ty mohou způsobit a vyvolat nepříjemný zápach.

Všechny zmiňované produkty naleznete na www.drvitamin.cz

 

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.pexels.com/sk-sk/photo/podnikatel-muz-stol-notebook-3760538/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/brush%20teeth/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17771-bad-breath-halitosis

https://www.lakeshoredentalstudio.com/ways-to-get-rid-of-bad-breath/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/diagnosis-treatment/drc-20350925

https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-breath-symptoms