Uštípnutí komárem či klíštětem - jaká jsou rizika, jak se chránit a další přírodní tipy

Léto je obdobím, kdy se mnoho z nás těší na čas strávený venku, ať už na procházkách v přírodě, piknicích nebo dovolené u vody. Nicméně, spolu s teplým počasím přicházejí také nežádoucí návštěvníci – komáry a klíšťata. Tyto malé tvory mohou nejen znepříjemnit naše dny svými štípnutími, ale také přenášet nebezpečné nemoci, jako jsou lymská borelióza či klíšťova encefalitida. Zajímavostí je, že ročně se v České republice nakazí klíšťovou encefalitidou průměrně 615 lidí.

kliešť_drvitamin

Uštípnutí klíštětem

Uštípnutí tímto malým parazitem může být neškodné, ale může vás také nakazit různými onemocněními. Proto je nejlepší klíštěte na těle včas odhalit nebo se tomuto hmyzu zcela vyhnout.

Někdy si ani nemusíte všimnout, že vás klíště uštípl, protože většina štípnutí nezpůsobuje bolest či svědění. Nicméně, některé ano. Důležité je zmínit, že ne každé kousnutí klíštětem vede k onemocněním. Ve většině případů je klíště odstraněno dříve, než přenese jakékoli bakterie.

Pokud však dojde k infekci způsobené klíštětem, mohou nastat uvedené příznaky:

  • horečka;
  • zimnice;
  • svalová bolest;
  • bolest hlavy;
  • únava;
  • svědění infikovaného místa;
  • kožní vyrážka.

Důležitou roli v prevenci před klíšťaty může hrát B-komplex.

B-komplex

JAK SE CHRÁNIT PŘED KLEŠTEMI?

  • Noste trička s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty, aby se klíšťata nedostala do kontaktu s pokožkou.
  • Používejte repelenty.
  • Snižte čas strávený ve vysoké trávě a keřích.
  • Po pobytu venku si zkontrolujte celé tělo, zejména v oblastech podpaží, za koleny, temene hlavy, pupíku, v uších a kolem nich.
  • Udržujte svůj trávník upravený. Odstraňte hromady dřeva, abyste snížili výskyt klíšťat na vašem dvoře.
  • Začněte užívat B-komplex, který pomáhá předcházet uštknutí klíšťatům a snižuje riziko infekce.
  • Zařaďte do své rutiny Vitamin C, Zinek a Betakaroten.
  • Vypijte během dne dostatek vody, abyste pomohli tělu bojovat proti klíšťatům.
  • Vyhněte se stresu, protože stres může oslabit váš imunitní systém.

Uštípnutí komáry

Komáři disponují dlouhou ústní částí, která vypadá jako malá jehla. Když vás komár touto „jehlou“ štípne, propíchne vám pokožku, vysaje krev a vyloučí do vašeho krevního oběhu sliny. Vaše tělo tyto sliny zaregistruje jako alergen. Potom se váš imunitní systém snaží tento alergen z těla odstranit a to za pomoci chemického histaminu. Právě histamin je to, co způsobí, že kousnutí komárem nepříjemně svědí a oteče.

Jaké doplňky výživy užívat k posílení imunity, abyste minimalizovali riziko infekce po štípnutí?

Multivitamíny

Multivitamíny poskytují základní mix vitamínů a minerálů pro celkové zdraví a silnou imunitu. Náš extra silný Vitamineral Aktiv byl vyvinut podle nejnovějších poznatků vědy a výzkumu. Obsahuje 100% vyvážené složení, až 31 vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek (ženšen, zelený čaj, lutein a podobně). Tento multivitamin s minerály je určen k pravidelnému a dlouhodobému užívání.

Vitamin C

Tento vitamín je silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti zánětům a podporuje hojení. Vitamin C také přispívá k udržení správného fungování imunitního systému, ke správné funkci krevních cév a ke správné funkci pokožky.

Vitamin D

Vitamin D je klíčový pro správnou funkci imunitního systému, zvláště během letních dnů. Také hraje roli v procesu dělení buněk a přispívá k normální hladině vápníku v krvi.

Zinek

Tento minerál podporuje hojení ran a výrazně posiluje imunitu. Zinek přispívá ke správné látkové přeměně kyselin, zásad a sacharidů či bílkovin. Také přispívá k udržení zdravých vlasů, nehtů a pokožky.

doplnky_výživy_hmyz

Tip na domácí repelent proti komárům

Pokud hledáte přírodní a efektivní repelent proti komárům, vyzkoušejte mátu peprnou. Do láhve s rozprašovačem přidejte pár kapek esenciálního oleje máty peprné a jeden šálek vody. Důkladně protřepejte a aplikujte na pokožku.

Květy odpuzující komáry

Mnohé rostliny dokážou svou přirozenou vůní provonět celou vaši zahradu a zároveň odpuzovat otravné komáry. Mezi takové rostliny patří: Levandule, Měsíček lékařský, Citronová tráva, Rozmarýn, Bazalka, Máta a Šalvěj.

 

Všechny zmíněné produkty naleznete na www.drvitamin.cz

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zvirata-statistika-umrtnost-klistata-encefalitida-data_2002230705_elev

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7234-tick-bites

https://independentdoctor.co.uk/news/vitamin-b-helps-prevent-insect-bites/

https://www.medicinenet.com/what_is_the_best_homemade_mosquito_killer/article.htm

https://www.gardendesign.com/plants/mosquito-repellent.html

https://www.pexels.com/sk-sk/