Péče o pleť a pokožku v létě

Léto je obdobím, kdy pleť a pokožka čelí mnoha výzvám. Zvýšené teploty a intenzivní sluneční záření mohou vést k různým kožním problémům, jako jsou spáleniny, dehydratace či výskyt akné. Abyste během letních měsíců udrželi vaši pleť zářivou a zdravou, je důležité přizpůsobit každodenní specifickou péči.

pleť

V tomto článku vám představíme několik účinných tipů a triků, jak správně pečovat o pleť v letu, jak uklidnit spálenou pokožku a jaké doplňky výživy zahrnout do svého jídelníčku, na podporu pleti či celé pokožky.

Takto si bez obav můžete užívat horkých slunečných dnů.

Tipy péče o pleť v létě

1. ČIŠTĚNÍ PLETI

Horké počasí, nadměrné pocení a zvýšená produkce mazu může snadno vést k celkovému znečištění pleti (ucpání pórů a tvorba akné). Proto je čištění pleti během letních měsíců důležitější více než kdy předtím. Abyste si udrželi pleť zdravou a zářivou, je třeba věnovat pozornost pravidelnému čištění a to minimálně 2x za den.

Používání čistícího gelu, ráno a večer, je základním krokem v letní péči o pleť. Ranní čištění může pomoci odstranit nahromaděný maz a pot, který vznikl během noci. Večerní čištění je stejně důležité jako to ranní. Je to z důvodu, že zbaví pleť nečistot, které se na ní nahromadily během dne. Příkladem je pot, prach a zbytky make-upu.

Pravidelné a důkladné čištění pleti může pomoci předcházet kožním problémům, udržuje pleť svěží a podporuje její přirozený lesk.

2. HYDRATACE PLETI

Abyste udrželi svoji pleť zdravou a plnou života, je důležité jí zajistit dostatečnou hydrataci. To zahrnuje správný výběr hydratačních kosmetických přípravků.

Ráno byste měli použít lehký hydratační krém, který se rychle vstřebá. Večer je vhodnější použít výživnější krém, který pomáhá obnovit kožní bariéru, dodá jí potřebné živiny a podporuje přirozenou regeneraci.

3. POUŽÍVÁNÍ SPF OCHRANNÉHO FAKTORU

Používání SPF (slunečního ochranného faktoru) je důležitým aspektem v péči o pleť, a to zejména během léta. SPF pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením. Toto záření může způsobovat právě spáleniny či předčasné stárnutí.

SPF aplikujte každý den, i když je venku zataženo, protože UV záření proniká i přes mraky. Důležité je použít dostatečné množství opalovacího krému, abyste pokryli všechny části pleti.

4. SPRÁVNĚ ZVOLENÉ DOPLŇKY VÝŽIVY

Kromě vnější péče je důležitá i vnitřní podpora pleti. Proto byste se měli poohlédnout po vhodných doplňcích výživy, mezi které patří:

  • Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 pomáhají udržovat pleť hydratovanou a elastickou. Tuto složku najdete nejen v rybách a lněných semínkách, ale také ve formě doplňků výživy.

  • Vitamin C a E

Tyto antioxidanty chrání pleť před volnými radikály a podporují regeneraci. Tyto vitamíny naleznete v citrusech, ořechách či zelené zelenině.

  • Kolagen na pleť, vlasy a nehty

Kolagen na pleť, vlasy a nehty přispívá k pevnosti a pružnosti pleti. Tento produkt může pomoci zlepšit stav pokožky, a to zejména pokud je kombinován s Vitaminem C, který podporuje jeho tvorbu.

  • Akné

Produkt Akné obsahuje 15 vitamínů, minerálů a bylin, které podporují zářivý a krásný vzhled pleti bez nedokonalostí. Také je navržen tak, aby přispíval k celkovému zdraví pokožky a staral se o tělo i zevnitř.

  • Pleť, vlasy a nehty

Produkt Pleť, vlasy a nehty obsahuje až 12 účinných látek (methionin, Biotin, MSM, L-cystein, Vitamin A, Cholin, Inositol, PABA, vitamin C, vitamin E, zinek a selen), které mohou výrazně podpořit vzhled vaší pleti, vlasů a nehtů.

článok pleť

5. PITÍ DOSTATEČNÉHO MNOŽSTVÍ VODY

Pití dostatečného množství vody je důležité pro udržování zdravé, zářivé a hydratované pleti, neboť voda pomáhá odplavovat toxiny, udržuje pleť pružnou a podporuje její přirozenou regeneraci. A nezapomeňte, že hydratovaná pleť je méně náchylná k tvorbě vrásek.

6. NOSTE OCHRANNÝ KLOBOUK

Nošení ochranného klobouku je velmi efektivní způsob jak chránit svoji pleť před škodlivým UV zářením. Klobouk, který má široký okraj může poskytnout určitou bariéru, a tedy zakryje pleť, krk a uši. Tyto partie jsou nejvíce vystavovány UV záření.

Vybírejte si klobouky z lehkých a prodyšných materiálů, které poskytnou maximální ochranu před slunečním zářením.

7. VYHÝBEJTE SE PŘÍMÉMU SLUNCI

Vyhýbání se přímému slunci (od 10:00 do 16:00) je účinným způsobem, který může ochránit vaši pokožku před škodlivým UV zářením. Přímé sluneční záření může způsobit zmíněné spáleniny či předčasné stárnutí. Pokud se však musíte nacházet venku, snažte se zdržovat ve stínu.

Jak uklidnit spálenou pokožku?

Pokožku ochlazujte

Po pobytu na slunci si dopřejte studenou sprchu. Dejte však pozor, aby nebyla příliš ledová. Zvolte raději příjemně vlažnou vodu, která vám může pomoci zmírnit bolest.

Použijte uklidňující přípravky

Proto sáhněte po Aloe vera, Panthenolu či tělovém mléce po opalování. Tyto přípravky vám mohou pomoci uklidnit spálenou pokožku.

Doplňte potřebné doplňky výživy

Příkladem jsou antioxidanty Vitamíny C a E, Selen či Betakaroten.

Puchýře ošetřujte opatrně

Pokud se na kůži vytvoří puchýře, je třeba je nechat zahojit. Puchýře na pokožce představují popáleniny druhého stupně a je třeba, abyste je během hojení udržovali v čistotě a chránili je.

Pijte dostatečné množství vody

pitie vody_1

Všechny zmíněné produkty naleznete na www.drvitamin.cz

Autor: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-burns

https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn

https://www.pexels.com/photo/a-woman-putting-cream-on-her-face-6475982/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/pitie%20vody/