Nadýmání a plynatost – tipy na zlepšení trávení

Nadýmání a plynatost jsou běžné trávicí problémy, se kterými se potýká většina lidí během života. Tyto nepříjemné symptomy mohou být způsobeny různými faktory, od nevhodné stravy až po stres či rychlé jídlo. I když se může zdát, že jsou to jen drobné potíže, ve skutečnosti mohou významně ovlivnit kvalitu života. Nadýmání může vyvolat pocit nepohodlí, bolesti břicha a nafouknutí, zatímco plynatost může být společensky nepříjemná.

Pochopení příčin a možností řešení těchto problémů je proto klíčové pro zlepšení každodenního života a celkové pohody člověka.

nadúvanie_a_plynatosť

Co je nadýmání a plynatost?

Nadýmání je pocit přeplněnosti v horní oblasti břicha, který může být způsoben nahromaděním plynů nebo potravy v žaludku. Někteří lidé mohou tento stav pociťovat i při normální hladině žaludečních plynů.

Plynatost definujeme jako přechod plynů přes konečník. Tento plyn sestává zejména z spolknutého vzduchu a plynu, který vzniká při rozkladu nestrávených sacharidů bakteriemi v tlustém střevě.

Plyn, který se hromadí v pravé horní části tlustého střeva, může způsobit bolest, která se podobá bolesti žlučníku. Plyn v levé horní části tlustého střeva může vyvolat bolest, která se šíří do hrudníku a může být zaměňována se srdečními problémy.

CZ - očista hrubého čreva - nadúvanie a plynatosť

Plynatost

Tento problém se může tvořit i tehdy, když trávicí systém zcela nerozloží určité složky potravin, například lepek či cukr v mléčných výrobcích a ovoci.

Mezi běžné příznaky nadměrné plynatosti patří:

  • častá plynatost;
  • zapáchající plyny;
  • hlasitá plynatost;
  • břišní nepohodlí;
  • dunění v podbřišku.

CZ - potraviny_spôsobujúce_plynatosť

Nejčastější příčiny plynatosti:

  • Zbytky potravy nahromaděné v tlustém střevě.
  • Nesprávné vstřebávání sacharidů, které může narušit rovnováhu „dobrých“ bakterií.
  • Střevní zácpa, protože čím déle odpadní látky zůstávají v tlustém střevě, tím více času mají na kvašení a tedy i na tvorbu plynů.
  • Intolerance na laktózu, lepek nebo fruktózu.

Domácí způsoby zmírnění plynatosti:

Vylučte potraviny, které patří mezi běžné pachatele plynatosti: fazole, čočka, hrách, zelí, brokolice, cibule, květák, celozrnné potraviny, houby, pivo a jiné „bublinkové“ nápoje.

Vyhýbejte se některým nestravitelným sacharidům, které se nacházejí v potravinách bez cukru. Příkladem je sorbitol, mannitol a xylitol, které mohou vést ke zvýšené plynatosti.

Omezte tučná jídla a to z toho důvodu, že tuk výrazně zpomaluje trávení a dává potravině více času na kvašení.

Vyzkoušejte omezit potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina má sice mnoho výhod, ale také je skvělým producentem plynů.

Mezi přírodní alternativy ke zmírnění plynů patří například mátový a heřmánkový čaj, anýz, kmín, koriandr, fenykl a kurkuma.

CZ - Očista trávenia a čriev - nadúvanie a plynatosť

Nadýmání

Nadýmání se u člověka může vyskytnout, když jsou trávicí orgány přetížené. Například, když se ve střevech hromadí kapalina, plyn nebo pevné látky, nebo když jsou břišní svaly oslabeny, například po těhotenství.

Mezi běžné příznaky nadýmání patří:

  • břišní křeče;
  • nadměrné říhání
  • průjmy;
  • zácpa;
  • zvýšená plynatost.

Nejčastější příčiny nadměrného nadýmání:

  • konzumace velkého množství slaných jídel a sacharidů;
  • polykání velkého množství vzduchu;
  • rychlé jídlo;
  • pití množství bublinkových nápojů.

Pravidelné nadýmání může být způsobeno i jinými problémy, včetně zácpy, celiakie, intolerance na laktózu, syndromu dráždivého tračníku, hormonálních změn, některých léků, přibývání na hmotnosti a stresu.

Domácí způsoby zmírnění bolestivého nadýmání:

  1. Zdravě se stravujte, zvyšte příjem vlákniny a omezte zpracované či mastné potraviny.
  2. Pijte méně alkoholu a více vody.
  3. Jezte pravidelně a pomalu.
  4. Pravidelně cvičte a posilujte břišní svalstvo, které podporuje trávicí systém
  5. Vyhýbejte se kouření, které trávení jen zhoršuje.
  6. Vyhýbejte se stresu.
  7. Vybírejte si pohodlné oblečení, protože trávení může být negativně ovlivněno, není-li zajištěn dostatečný průtok krve do střeva.
  8. Dopřejte si masáž střev.

produkty _ nadúvanie a plynatosť

Kdy navštívit lékaře?

Nadměrná plynatost a nadýmání se často vyřeší samy. Pokud se však příznaky plynatosti a nadýmání nezlepší, měli byste se poradit se svým lékařem, a to zejména pokud trpíte:

  • průjmy;
  • silnou bolestí břicha;
  • krvavou stolicí;
  • změnami barvy stolice;
  • hubnete bez snahy;
  • ztratili jste chuť k jídlu nebo máte rychlý pocit sytosti.

Uvedené příznaky mohou signalizovat určité trávicí potíže, proto se nebojte vyhledat odbornou pomoc.

Jak vyřešit nadýmání a plynatost?

K řešení nadýmání a dlouhodobé plynatosti nabízí společnost Dr. VITAMIN 4 účinné produkty:

Očista tlustého střeva

Produkt Očista tlustého střeva je navržen pro hloubkovou detoxikaci tlustého střeva. Díky svému složení pomáhá odstraňovat usazeniny a toxiny, které se mohou nahromadit v trávicím traktu. Podporuje pravidelné vyprazdňování, čímž přispívá ke zmírnění zácpy a nadýmání. Zároveň zlepšuje celkové fungování tlustého střeva, čímž se redukuje tvorba plynů a zajišťuje zdravé trávení. Vhodný je zejména pro lidi, kteří bojují s nepravidelným trávením a zažívacími obtížemi.

Očista trávení a střev

Produkt Očista trávení a střev cíleně podporuje celý trávicí systém, přičemž se zaměřuje na čištění střev a zlepšení trávicích procesů. Pomáhá zbavit se škodlivin, které mohou způsobit zažívací problémy, a tím zmírňuje symptomy jako nadýmání a plynatost. Očista trávení a střev také optimalizuje vstřebávání živin a zlepšuje pohyblivost střev, což vede k efektivnějšímu trávení a odstraňování odpadních látek.

OčistaTráveniaAčriev_zákazník

Probio10

Probio10 obsahuje 10 různých kmenů probiotických bakterií, které obnovují a udržují zdravou střevní mikroflóru. Probiotika jsou nezbytná pro správné fungování střev, protože pomáhají regulovat trávení, zlepšují absorpci živin a snižují plynatost a nadýmání. Pravidelné užívání Probio10 podporuje rovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech, čímž snižuje zažívací potíže jako je plynatost a posiluje imunitu střev.

CZ - Probio10 - nadúvanie a plynatosť

Gastro

Gastro je specificky zaměřen na podporu žaludečního zdraví a rovnováhy trávicího systému. Tento produkt pomáhá zmírnit pálení žáhy, uklidnit podrážděný žaludek a podpořit jeho přirozenou kyselost, čímž se snižuje nadměrná tvorba plynů. Gastro podporuje správnou tvorbu žaludečních šťáv, což vede k lepšímu trávení potravy a snížení nepříjemných pocitů jako nadýmání, tíha či plynatost.

CZ - Gastro - nadúvanie a plynatosť

Tyto produkty můžete užívat i v kombinaci, abyste dosáhli lepšího a komplexnějšího účinku. Společně podporují zdraví celého trávicího traktu od detoxikace střev až po obnovu střevní mikroflóry, což vede k efektivnímu řešení nadýmání a plynatosti.

Naše přírodní doplňky stravy, na rozdíl od tradičních léků, nevyvolávají vedlejší účinky, a proto jsou ideální pro dlouhodobé a preventivní užívání. Produkty Očista tlustého střeva, Očista trávení a střev, Gastro a Probio10 jsou složeny z přírodních látek, které podporují správné trávení a udržují střevní rovnováhu, aniž by zatěžovaly tělo syntetickými složkami. Tyto doplňky můžete bezpečně užívat denně, čímž nejen zmírníte nadýmání a plynatost, ale také zabráníte jejich opakovanému výskytu.

Stres vs. nadýmání a plynatost

Stres má výrazný vliv na trávení a také může přispívat k problémům častého nadýmání a plynatosti. Když jsme často vystavováni stresu, naše tělo zpomaluje trávení a narušuje rovnováhu střevní mikroflóry. Tento fakt může vést k hromadění plynů a pocitu nafouknutého břicha.

Navíc stres může vést ke zhoršeným stravovacím návykům (rychlé jídlo a nevhodná strava), což ještě více způsobuje zažívací potíže. Zvládání stresu je proto velmi klíčové při prevenci nadýmání a plynatosti. Kombinace přírodních doplňků stravy se snížením stresu může být opravdu efektivní.

Jak pracovat se stresem?

Zvládání stresu je důležité nejen pro vaše celkové zdraví, ale také může zlepšit zažívací problémy jako jsou nadýmání a plynatost. Právě stres může narušovat normální trávicí funkce, a proto je důležité najít způsoby, jak jej zvládat.

Abyste snížili riziko stresu a jeho negativní vliv na trávení, měli byste:

  • si plánovat úkoly dopředu a rozhodovat se, které jsou nejdůležitější.
  • se připravovat na stresující události.
  • omezit kontakt se stresory (nadměrné sledování zpráv, televizních novin či sociálních médií) a vyhýbat se nepříjemným situacím, které vám způsobují nepříjemný stres.

Efektivní metody zvládání stresu, které mohou podpořit vaše trávení:

  • Uvědomování si stresu ve vaší mysli a těle.
  • Nalezení si času k odpočinku a relaxaci.
  • Zůstaňte aktivní – pravidelně spěte a dodržujte zdravou stravu.
  • Věnujte svůj čas činnostem, které vás baví.
  • Travte čas se svými přáteli a rodinou a povídejte si s nimi o svých pocitech.

Cvičení ke zmírnění nadýmání

Velmi dobrým způsobem jak zmírnit nadýmání a plynatost je projížďka nebo jízda na kole. Taková fyzická aktivita může pomoci uvolnit plyn, který způsobuje bolest a tedy podpořit vaše trávení.

Dalším skvělým cvičením jak zlepšit trávení a zmírnit nadýmání je jóga. Toto cvičení pomáhá natáhnout a uvolnit střeva, což zároveň podporuje pohyb trávicího traktu a zmírňuje pocit nepříjemného nafouknutí.

Časté mýty o nadýmání

Mýtus č.1 - Jablka mohou způsobit nadýmání

Jablka obsahují látku „pektin“, který zadržuje vodu a podporuje pohyb potravy ve střevech čímž pomáhá při pravidelném vyprazdňování a zmírňuje nadýmání. Kromě toho obsahují probiotika a vlákninu, které také přispívají ke snížení nadýmání. Pro dosažení maximálních výsledků je nejlepší jíst jablka syrová.

Mýtus č.2 - Pití kávy nemůže uškodit vašemu žaludku

Káva je pro mnohé lidi nedílnou součástí ranního rituálu a pomáhá jim nastartovat den. Také podporuje pohyb střev a její kyselost může podráždit žaludek, což způsobuje nepříjemné nadýmání. Podle jednoho výzkumu patří káva a mléko mezi 14 nejčastějších potravin způsobujících nadýmání. Pokud po ranní kávě pociťujete zažívací problémy, možná byste měli zvážit její vynechání.

Mýtus č.3 - Přerušovaný půst může pomoci při nadýmání

Přerušovaný půst může některým lidem pomoci zhubnout a zlepšit jim trávení, ale u jiných může způsobit nepříjemné nadýmání. Během půstu se nadýmání obvykle nevyskytuje, ale v momentě, kdy začnete jíst, tělo může reagovat negativně.

Pokud se půst nedodržuje tak, jak má nebo nepřijímáte dostatek tekutin, trávení se může zpomalit. To může vést k zácpě a následnému nadýmání.

Mýtus č.4 - Pouze bublinkové nápoje způsobují nadýmání

Šumivé nápoje sice způsobují nadýmání, ale mnoho lidí si neuvědomuje, že pití přes brčko může také vést k nadměrné plynatosti. Slámka totiž zachycuje vzduch, který se následně dostává do žaludku a střev, což může zvyšovat plynatost a nadýmání.

Chcete-li tyto problémy zmírnit, doporučujeme se vám vyhnout „bublikovým“ nápojům a pití přes brčko.

Mýtus č.5 - Konzumace vlákniny může snížit nadýmání

Vláknina je klíčová pro zdraví střev, přičemž doporučená denní dávka je 25 gramů. Nadýmání po konzumaci vlákniny je často pozitivním znakem, že střevní bakterie pracují správně.

Mnoho lidí však konzumuje příliš mnoho vlákniny, což může vést k nadměrným střevním plynům, nadýmání a křečím. Proto je důležité nepřekračovat doporučené množství vlákniny. Dostatek vody pomáhá zlepšit trávení vlákniny a usnadňuje průchod stolice.

Dbejte na příznaky nadýmání a plynatosti a pracujte na jejich zlepšení, protože zdravé trávení je klíčové pro vaše pohodlí, zdraví a celkovou pohodu!

spokojný zdravý človek

Všechny zmiňované produkty naleznete na www.drvitamin.cz

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová