Klíčové doplňky výživy pro sportovce a jednoduché tipy na běhání

Běhání je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zlepšit fyzickou kondici a zároveň si vyčistit mysl. Pro dosažení optimálních výsledků však nestačí jen pravidelně běhat – důležitou roli sehrává i správná výživa či správně zvolené doplňky výživy. V tomto článku vám nabídneme jednoduché tipy na běhání, které vám pomohou zlepšit vaši běžeckou techniku ​​a vytrvalost. Kromě toho se podíváme i na klíčové vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro sportovce, aby dosahovaly svého maximálního výkonu a udržely si potřebnou energii.

športovanie

Jednoduché tipy, které ti pomohou při běhání

Fyzioterapeutka Bc. Janka Lysičanová vám přináší několik jednoduchých tipů na běhání, které zlepší vaši efektivitu a radost z běhu. Seznamte se s jejími doporučeními a naučte se, jak se správně připravit, předejít zraněním a dosáhnout svých běžeckých cílů.

1. Vyberte si správné tenisky na běhání

Ještě před samotným během je třeba si vybrat správnou běžeckou obuv. Správná obuv je základem pohodlného a bezpečného běhu. Při výběru bot je třeba zohlednit typ povrchu, na kterém budete běhat. Na asfalt a beton jsou vhodnější běžecké boty, které zmírňují dopady na tvrdém povrchu. Naopak, pro běh v terénu jsou vhodnější boty s lepší podporou, abyste předešli uklouznutí a zraněním na nerovném povrchu.

2. Pořádně se rozcvičte!

Před každým během je nutné se pořádně rozcvičit. Rozcvička pomáhá zahřát svalstvo a připravit tělo na fyzickou zátěž. Skvělou volbou jsou dynamická cvičení, jsou-li vysoká kolena nebo rotace trupu. Rozcvičení nejen snižuje riziko zranění, ale také zlepšuje celkový sportovní výkon.

3. Začněte běhat pomalu

Zpočátku to hned nepřežeňte s intenzitou a délkou běhu. Pokud jste začátečníci, je klíčové začít pomaleji, aby si tělo na běh zvyklo. Začněte s kratšími vzdálenostmi a pomalejším tempem. Postupně jak se bude vaše kondice zlepšovat, můžete zvyšovat intenzitu či délku svých běhů. Příliš rychlý start může vést k přetížení, bolesti svalů a ztrátě motivace.

4. Nezapomeňte na hydrataci!

Hydratace je důležitá zejména nyní v létě, kdy se během běhu více potíte. Před během se ujistěte, že jste dostatečně hydratováni, a pokud běžíte déle, vezměte si s sebou láhev s vodou. Pitný režim během běhu pomáhá předcházet křečím a udržovat potřebnou energii.

5. Běhejte s radostí

Každý běžec je jiný a má své tempo a cíle. Důležité je, aby tě běh bavil a naplňoval. Vytvořte si svůj vlastní běžecký plán a zaměřte se na své pokroky. Běh je skvělý způsob, jak si zlepšit fyzickou kondici, získat energii a zrelaxovat mysl. Hlavně se nesrovnávejte s ostatními běžci. Je jedno kolik zaběhnete, hlavně běhejte s radostí.

beh

TOP 6 DOPLŇKŮ VÝŽIVY PRO MAXIMÁLNÍ SPORTOVNÍ VÝKON

Doplňky stravy mohou hrát klíčovou roli při zlepšování vašeho výkonu, zvyšování energie a urychlování regenerace. Přinášíme vám nejvhodnější doplňky výživy pro sportovce, které mohou pomoci dosáhnout vašich tréninkových cílů.

  • Vitamin C

Tento vitamín je znám jako silný antioxidant, který bojuje proti škodlivým volným radikálům a podporuje silný imunitní systém. Kromě toho je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdraví kůže, šlach a vazů. Rovněž urychluje proces regenerace po fyzické námaze nebo zraněních, čímž pomáhá tělu zotavovat se rychleji a efektivněji.

  • Hořčík

Hořčík je minerál, který hraje zásadní roli při svalové relaxaci a může pomoci snížit svalové křeče, které jsou běžné po náročném tréninku. Adekvátní množství hořčíku v těle také přispívá k celkovému pocitu vitality a pohody.

  • Zinek

Tento esenciální minerál, který podporuje imunitní systém tím, že pomáhá v boji proti infekcím a chorobám. Je také důležitý pro rychlé hojení ran a poškození tkání, což je obzvláště užitečné pro sportovce, kteří se často potýkají s drobnými zraněními. Kromě toho zinek hraje klíčovou roli při svalovém růstu a regeneraci, protože je potřebný pro syntézu bílkovin a správnou funkci svalových buněk.

  • Glukosamin a chondroitin MSM + šípky

Glukosamin a chondroitin jsou látky, které přímo podporují zdraví kloubů tím, že pomáhají udržovat a obnovovat chrupavku. Také pomáhají snižovat zánět v kloubech, což může zmírnit bolest a ztuhlost.

  • Kolagen + kloubní výživa

Kolagen je důležitý pro udržování zdraví kloubů či šlach a také přispívá k lepší pružnosti kůže. Může pomoci při regeneraci po zraněních, zlepšit vzhled pokožky a snížit výskyt vrásek. Doplňky s kolagenem mohou pomoci tělu zotavit se rychleji po fyzické námaze a zlepšit celkový komfort během sportování.

  • Multi VITAMINERAL Premium

Tento multivitamin obsahuje až 36 složek v jedné kapsli, což z něj činí dokonalého partnera pro všechny sportovce a aktivní lidi. Díky tekuté gelové kapsli se rychle vstřebává, snadno polyká a nezatěžuje žaludek, takže se můžete soustředit na svůj trénink a dosahování svých sportovních cílů.

vitamíny_šport

Všechny zmiňované produkty naleznete na www.drvitamin.cz

Autor: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.pexels.com/sk-sk/search/%C5%A1port/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/behanie/