Jak se zbavit zácpy rychle - příčiny, příznaky a účinná řešení

Zácpa je běžný trávicí problém, který postihuje přibližně 10-20% obyvatel našich končin. Tento nepříjemný stav může výrazně ovlivnit kvalitu života a často je spojen s bolestmi břicha či nepříjemným nafouknutím. Při zácpě nepracují nervy ani svaly tlustého střeva tak, jak by měly, což vede k problémům s pravidelným vyprazdňováním.

zápcha

V tomto článku se podíváme na hlavní příčiny zácpy, jak jí předcházet a jaká účinná řešení vám mohou pomoci zlepšit trávení a celkové zdraví střev.

Jak funguje vyprazdňování?

Proces vyprazdňování je mechanismus, ve kterém hrají klíčovou roli dva svěrače – vnitřní a vnější – a 2 různé nervové systémy, které je ovládají. Každý z těchto svěračů plní specifickou funkci a spolupracuje s naším vědomím i tělem, aby zajistily správné odstranění odpadních látek.

Venkovní svěrač je pod kontrolou našeho vědomí. To znamená, že pokud se ocitneme v situaci, kdy nemůžeme jít na toaletu, tento svěrač poslechne a zastaví odchod stolice, čímž ji udrží v tlustém střevě až do doby, než nastanou vhodnější podmínky.

Naopak vnitřní svěrač se zaměřuje na ochranu našeho organismu. Jeho úkolem je zajistit, aby se tělo zbavilo odpadních látek co nejdříve, když je to nutné. Když stolice potřebuje opustit tělo, vnitřní svěrač se snaží tento proces spustit co nejrychleji, aby zabránil nepohodlí nebo komplikacím uvnitř střev.

Stejně to funguje i při větrech. Vnitřní svěrač je chce okamžitě uvolnit, aby se udrželo zdravé prostředí střev. Venkovní svěrač však dokáže tyto větry zastavit, je-li to nutné, a tím zajistit, že nedojde k nežádoucím situacím.

Důležité je, aby oba svěrače spolupracovaly. Pokud se však často stává, že potlačujeme nutkání k vyprázdnění, vnitřní svěrač je přetížen. Neustálým zadržováním stolice a větrů můžeme vytvořit zlozvyky, které vedou ke vzniku zácpy. Proto je nutné věnovat pozornost signálům svého těla a umožnit přirozený proces vyprazdňování, když to tělo potřebuje.

očista hrubého čreva_CZ

Co je zácpa?

Zácpa se u člověka vyskytuje, když jsou pohyby ve střevech pomalé a stolice těžce procházející. Tento problém může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho života a to nejen fyzicky, ale také emocionálně.

Fyzicky může zácpa způsobovat nepohodlí, nepříjemné pocity či bolest, mezi něž patří: nadýmání a plynatost. Tyto problémy mohou snižovat vaši schopnost provádět běžné denní aktivity a narušit pohodu či spánkovou rutinu.

Po emocionální stránce může zácpa vyvolávat frustraci, stres a pocity studu. Mnoho lidí se cítí nepříjemně mají-li diskutovat o svých střevních problémech. To může vést ke snížené socializaci ak psychickým problémům, jako jsou deprese a úzkostné stavy.

Zácpě je důležité věnovat velkou pozornost, protože její ignorance může vést k vážnějším zdravotním problémům.

Typy zácpy

Zácpu dělíme na dvě kategorie: primární a sekundární.

Primární zácpa je způsobena zdravotními problémy, které negativně ovlivňují stav a funkce vašeho tlustého střeva. Primární zácpa se dále rozděluje:

  • Zácpa při normálním pohybu stolice je nejběžnějším typem zácpy. I když vaše tlusté střevo funguje tak jak má a produkuje stolici v pravidelných intervalech, můžete se stále cítit „ucpaní“. Lidé s tímto typem zácpy mohou mít problémy s vyprazdňováním, bolesti břicha, tvrdou stolici či nepříjemný pocit nafouknutí.
  • Zácpa s pomalým pohybem stolice je poměrně vzácná a nastává tehdy, když se stolice pohybuje přes tlusté střevo velmi pomalu. Tento typ zácpy může být způsoben nervovými problémy v tlustém střevě, které narušují normální proces vyprazdňování.
  • Zácpa způsobená dysfunkcí výstupního otvoru vzniká v důsledku poruch fungování pánevního dna. Pánevní dno se skládá ze svalů, které podporují střeva, močový měchýř a dělohu. Pokud tyto svaly nepracují správně, mohou způsobovat potíže při průchodu stolice, doprovázené dalšími nepříjemnými příznaky.
  • Idiopatická zácpa je diagnóza, kterou vám lékař může stanovit, když není schopen zjistit konkrétní důvod vašich problémů s vyprazdňováním. Tento častý stav bývá obvykle dlouhodobý či chronický. Lidé trpící tímto typem zácpy často zažívají těžké, vzácné nebo neúplné vyprazdňování.

Sekundární zácpa může být způsobena vaším aktuálním životním stavem, léky, které užíváte nebo jste užívali či vaším celkovým životním stylem.

Zácpa při cestování

Přechodná zácpa při cestování postihuje téměř každého z nás. Naše střeva totiž mají své rutiny – náš nervový systém si přesně pamatuje, kdy obvykle chodíme na toaletu, kdy jíme a kolik vody vypijeme. Rovněž rozlišuje mezi dnem a nocí a ví, jak často navštěvujeme toaletu. Když se tyto zvyklosti naruší, vyprazdňování nefunguje tak, jak by mělo.

Cestování přináší spoustu stresových situací - od obav, zda jsme nezapomněli potřebné dokumenty, přes zamknutí domu až po vypnutí sporáku. Kromě toho během cest často nejedáváme tak, jak jsme zvyklí – omezujeme se na suchá jídla a minimální množství vody, abychom se vyhnuli častým návštěvám toalety.

Mnozí lidé také zažívají „syndrom cizího záchodu“ což znamená, že se nedokážou pohodlně vyprázdnit na veřejných záchodech či v hotelových pokojích. Tento diskomfort může přispět ke vzniku nepříjemné zácpy.

zápcha_cestovanie

Zácpa také může být zapříčiněna stresem či nemocí.

Symptomy zácpy

Zácpou trpíte, pokud splňujete alespoň 2 z následujících symptomů:

  • Máte stolici méně než 3krát týdně.
  • Část stolice je velmi tvrdá a často v podobě malých bobků.
  • Při vyprazdňování musíte vynaložit velké úsilí.
  • Dokážete se vyprázdnit pouze s pomocí léků nebo
  • Po návštěvě toalety máte pocit, že jste se nedostatečně vyprázdnili.

Hlavní příčiny zácpy

Zácpa může být způsobena různými faktory, které můžeme rozdělit do 3 hlavních kategorií:

Faktory životního stylu

  • Nedostatek vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení a její nedostatek může vést k nepříjemné zácpě.
  • Nedostatečný příjem tekutin může způsobit, že stolice bude tvrdá a obtížně průchodná.
  • Nedostatečný pohyb, který zpomaluje činnost střev. Pravidelný pohyb může pomoci předcházet nepříjemné zácpě.
  • Změny v denní rutině jako například cestování mohou narušit pravidelnost vyprazdňování.
  • Stres, který může výrazně ovlivnit činnost střev.
  • Zadržování stolice, které může způsobit, že se stolice stane tvrdší a těžší se po střevech pohybuje.

Léky

Zácpu mohou způsobovat různé léky, včetně silných léků proti bolesti, protizánětlivých léků, antidepresiv a léků na alergii. Také, některé léky na krevní tlak, proti záchvatům a proti nevolnosti.

Zdravotní stavy

Různé zdravotní stavy mohou také přispět k zácpě, včetně endokrinních stavů jako hypotyreóza, cukrovka a urémie; syndromu dráždivého tračníku (IBS); poruchy funkce pánevního dna, která ovlivňuje koordinaci svalů podporujících orgány v pánvi; syndromu líného střeva, který způsobuje sníženou aktivitu tlustého střeva; střevní obstrukce a těhotenství.

Strava a životní styl jako prevence zácpy

1. Vybírejte ovoce s vysokým obsahem vlákniny

Pokud hledáte ovoce s vysokým obsahem vlákniny sáhněte po sušených švestkách, sušených fících, po hruškách, malinách či jablku.

2. Pijte hodně vody!!!

Pokud vaše tělo nemá dostatek vody k posouvání strávené potravy přes trávicí systém, stolice se stává tvrdou a suchou. Proto dehydratace může vést k zácpě nebo ji ještě zhoršit. Přestože pití dostatečného množství tekutin nemusí vždy zcela vyřešit zácpu, mnohým lidem to dokáže výrazně pomoci.

3. Pravidelně se pohybujte

Pohybová aktivita je klíčovým faktorem při podpoře zdravého trávicího systému. Jednoduchá cvičení, jako například pravidelná chůze, mohou pomoci rozhýbat střeva a usnadnit trávení. Už jen 20-30 minut chůze denně může mít pozitivní vliv na funkci střev.

Kromě chůze je jóga dalším skvělým způsobem, jak podpořit trávicí systém.

4. Vytvořte si pravidelnou rutinu

Dodržování pravidelného režimu může významně přispět k prevenci zácpy. Stanovení si pravidelných návyků při vylučování, jakož i dodržování stravovací a spánkové rutiny, pomáhá udržovat trávicí systém v rovnováze. Pravidelná konzumace jídel a dostatečný odpočinek podporují přirozený rytmus těla, což může zlepšit trávení a snížit pravděpodobnost vzniku zácpy.

Doplňky stravy na zácpu

Pokud bojujete se zácpou, výběr správných produktů může výrazně zlepšit váš trávicí komfort. Produkty jako Očista trávení a střev či Očista tlustého střeva jsou ideální volbou pro podporu zdravého vyprazdňování.

pozitívne účinky CZ

Očista trávení a střev je revoluční práškový nápoj s citrónovou příchutí, který obsahuje až 10 pečlivě vybraných složek s výjimečnými čistícími a detoxikačními vlastnostmi. Tento produkt:

  • Komplexně detoxikuje: Spojení přírodních vláknin a bylinných extraktů účinně odstraňuje toxiny a nahromaděné odpady z trávicího traktu.
  • Podporuje pravidelné vyprazdňování: Díky speciálním vláknům a enzymům zajišťuje pravidelnost stolice a snižuje riziko zácpy.
  • Jednoduchá příprava: Stačí smíchat prášek s vodou, čímž získáte efektivní nápoj pro zlepšení trávicího zdraví.

Pokud preferujete kapsle před práškem, Očista tlustého střeva s patentovanou směsí z 8 bylin je ideální volbou. Tento produkt:

  • Komplexní bylinná formule: Obsahuje pečlivě vybranou směs přírodních bylin známých svými čistícími vlastnostmi, které pomáhají uvolnit ucpaná střeva a zlepšit vaši pohodu.
  • Podpora přirozeného vyprazdňování: Tobolky stimulují přirozené pohyby střev a podporují pravidelné vyprazdňování, čímž udržují trávicí systém v rovnováze.

Oba produkty jsou navrženy pro podporu zdravého trávení a účinnou úlevu od zácpy, čímž vám pomohou cítit se lépe a pohodlněji každý den.

Výsledky, které můžete očekávat:

  • zlepšení trávení;
  • zlepšení pravidelnosti vyprazdňování;
  • zmírnění nepříjemných pocitů způsobených zácpou a nadýmáním;
  • zvýšená energie;
  • zlepšení vstřebávání živin;
  • odstraňování toxinů a odpadu z tlustého střeva;
  • podpora celkového trávení.

recenzie - produkty Očista

Kdy navštívit lékaře?

Pokud zácpa u Vás přetrvává příliš dlouho, měli byste navštívit lékaře. Příčinou může být například nezjištěný diabetes či problémy se štítnou žlázou. Při nejlepším vám může lékař oznámit, že máte jednoduše zpomalená střeva.  Pokud chcete svá střeva rozhýbat tak se podívejte po produktu Očista trávení a střev.

Příznaky, které vyžadují lékařskou pomoc:

  • zácpa trvá déle než 3 týdny;
  • ztížené provádění každodenních činností;
  • krev na toaletním papíře či krvácení z konečníku;
  • krev ve stolici nebo černá stolice;
  • silné bolesti žaludku, které nelze utišit;
  • nadměrné hubnutí, aniž byste se o to pokoušeli.

Odborná doporučení

Nedávné výzkumy naznačují, že užívání vitamínů skupiny B může mít příznivý účinek na úpravu střevní mikroflóry.

Odborník Robert Steinert (vedoucí výzkumu a vývoje v oblasti zdraví střev) a Wilbert Sybesma (manažer inovací v oblasti zdraví střev) objasňují, jak vitamíny mohou přispět k podpoře zdravého střevního mikrobiomu.

Robert Steinert dále vysvětluje: „Mikroby v našich střevech mají často schopnost produkovat vitamíny jako jsou vitamíny skupiny B a vitamín K. Tyto mikroby můžeme považovat za malé továrny na vitamíny, které poskytují přísun vitamínů nejen sobě, ale i dalším mikrobům, se kterými žijí v symbióze. Tímto způsobem získáváme vitamíny, jako bychom je měli „zdarma“.

„Nicméně v situacích jako jsou stres, nezdravá strava nebo náchylnost k onemocněním, může být produkce těchto mikrobiálních vitamínů omezena, což může zhoršit naše zdraví. V takových případech může být velmi užitečné mít k dispozici správný výživový doplněk, který je speciálně navržen pro dodávání vitamínů do tlustého střeva.“

Produkt Očista trávení a střev, který obsahuje kyselinu pantotenovou, vitamín B6 a biotin, je ideální volbou pro podporu zdravého trávicího systému. Tyto vitamíny skupiny B hrají klíčovou roli v metabolismu střevních mikrobů, čímž přispívají k lepšímu vyvážení střevní mikroflóry a celkovému zlepšení trávicího zdraví.

Očista trávenia a čriev CZ

Specifické rady a tipy

Jemné masáže břicha mohou být účinným způsobem, jak stimulovat trávicí systém. Pomocí krouživých pohybů ve směru hodinových ručiček můžete podpořit peristaltiku střev a pomoci uvolnit napětí v oblasti břicha. Tento jednoduchý postup může usnadnit pohyb stolice.

Hluboká dýchací cvičení mohou také výrazně přispět ke zlepšení trávení. Takové dýchání může pomoci zrelaxovat břišní svalstvo a snížit stres, což může mít zároveň pozitivní vliv na funkci střev.

Pokud preferujete rychlá a účinná řešení, doporučujeme vám sáhnout po produktech Očista tlustého střeva a Očista trávení a střev.

TIP NA ZDRAVÝ RECEPT, KTERÝ VÁM MŮŽE POMOCI S TRÁVENÍM

Smoothie s chia semínky

Tento jednoduchý recept na smoothie nejenže skvěle chutná, ale je také plný živin, které podporují zdravé trávení. Kombinace chia semínek, ovoce a vlákniny z ovesných vloček vám pomůže nastartovat trávicí systém a udržet jej v rovnováze!

Ingredience:

  • 1 zralý banán;
  • 1 šálek mražených jahod;
  • ¼ šálku ovesných vloček;
  • 2 PL mandlového másla;
  • 1 PL chia semínek;
  • ½ šálku mandlového mléka;
  • 1 ČL medu nebo agavového sirupu.

Postup:

1. Všechny ingredience přidejte do mixéru.
2. Mixujte, dokud nevznikne hladká konzistence.
3. Smoothie můžete podávat ihned nebo jej zachlaďte v chladničce.

Všechny zmíněné produkty naleznete na www.drvitamin.cz

Pokud Vás téma zaujalo, nezapomeňte si přečíst i článek "Vše o stolici - zácpa, krev a hlen ve stolici, jakou má mít barvu a jak ji vyvolat"

očista trávenia a čriev - zákazník

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

Literatúra - Giulia Enders – Taktne o Tráviacom trakte (Prečo je dôležité mať zdravé črevá)

https://www.healthline.com/health/constipation/types-of-constipation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation

https://gi.md/resources/articles/the-3-types-of-constipation

https://domesticate-me.com/shut-up-and-smoothie-pbj-smoothie/

https://www.webmd.com/ibs/ss/slideshow-lifestyle-constipation-relief

https://www.dsm.com/human-nutrition/en/talking-nutrition/vitamins-and-gut-health-digesting-the-latest-science.html

https://www.pexels.com/sk-sk/search/boles%C5%A5%20brucha/

https://www.pexels.com/sk-sk/photo/schody-muz-cestovat-eskalatory-18628693/