Jak se zbavit akné?

Akné je běžný problém, který trápí lidi bez ohledu na věk či pohlaví. Často se objevuje na tváři, bradě, tvářích, ale také na zádech. V tomto článku se zaměříme na to, jak rozpoznat příčiny akné a najít nejlepší způsoby, jak jej zmírnit.

Poskytneme vám praktické tipy pro každodenní péči o pleť a doporučíme vhodné doplňky stravy, které vám mohou pomoci v boji s akné.

Prozkoumáme, jak strava a životní styl pozitivně ovlivňují stav vaší pokožky a zdůrazníme důležitost řešit akné nejen zvenčí, ale také zevnitř těla, kde často spočívá jeho skutečná příčina.

Naším cílem je, abyste mohli hrdě říci „stop akné“ a vydat se na cestu k čisté a zdravé pokožce!

akné

Jak se tvoří akné?

Akné začíná v mazových žlázách pod kůží, které produkují olej. Tento olej se přes malý kanálek ​​(folikul) dostává na povrch kůže skrz otvor zvaný pórek. Někdy se však tento kanálek ​​může ucpat směsí oleje, odumřelých buněk a vlasů. Když se pór ucpe, olej nemůže vyjít ven, a to vytváří ideální podmínky pro bakterie, které žijí na kůži, aby se začaly množit. Tělo se pak brání a vzniká zánět.

Když je pór ucpaný pod kůží, objeví se malý bílý hrbolek. Pokud se pórek otevře na povrch kůže, olej na vzduchu zčerná a vytvoří se černá tečka. Tato černá tečka není špína, ale prostě olej, který změnil barvu na vzduchu. Pokud se ucpaný pórek protrhne, vytvoří se pupínky.

Faktory, které mohou přispět ke vzniku akné nebo jej zhoršit:

  • hormonální změny;
  • PCOS (syndrom polycystikých ovarií);
  • kouření;
  • nedostatek spánku;
  • stres;
  • nesprávná pleťová kosmetika (např. s vysokým obsahem olejů);
  • léky;
  • genetika.

akne cz cta

Potraviny, které přispívají ke vzniku akné:

  • těstoviny;
  • bílá rýže;
  • bílý chléb;
  • pečivo;
  • brambory;
  • cukry;
  • slazené nápoje.

Jsou to potraviny s vysokým glykemickým indexem a způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi.

Typy akné

Známe různé typy akné, které se mohou objevit na vaší pokožce:

  • Papuly: Malé červené hrbolky, které jsou zanícené a mohou být bolestivé na dotek.
  • Černé tečky: Otevřené póry ucpané přebytečným mazem a odumřelou pokožkou. Tmavá barva není špína, ale odraz světla na povrchu ucpaného póru.
  • Bílé tečky: Uzavřené hrbolky, které obsahují mastnotu a odumřelou kůži, a mají bílý nebo nažloutlý vzhled.
  • Uzlíky: Velké bolestivé hrboly, které se tvoří hluboko pod kůží.
  • Pustuly: Hnisavé pupínky, které vypadají jako bílé tečky obklopené červeným kroužkem. Pokud se poškodí mohou zanechat jizvy.
  • Cysty: Velké zanícené pupínky naplněné hnisem, které mohou způsobit trvalé jizvy.

typy_akné

Jizvy po akné

Jizvy po akné vznikají, když poškození pronikne hluboko do kůže a zasáhne spodní vrstvy tkáně. Před zahájením léčby jizev je důležité zjistit o jaký typ se jedná, protože každý typ jizvy reaguje na různé způsoby léčby odlišně.

Jak léčit jizvy po akné?

Pomoci vám mohou vhodné pleťové krémy s kyselinou azelaovou, které sníží zarudnutí a tmavé skvrny po akné. I pravidelným používáním opalovacího krému můžete zabránit ztmavnutí vzniklých jizev.

Dalším skvělým produktem, který může pomoci při hojení jizev po akné, je Vitamin E. Tento silný antioxidant nejen podporuje regeneraci pokožky, ale také urychluje hojení jizev. Stačí jemně puknout kapsli vitamínu E a obsah aplikovat přímo na zjizvené místo. Díky pravidelnému používání mohou jizvy po akné postupně vyblednout a vaše pokožka získá zpět svůj zdravý a pružný vzhled.

Akné a sebevědomí

Akné může mít výrazný vliv na sebevědomí a duševní pohodu, zejména v období dospívání, kdy je vzhled často spojen se společenským přijetím. Vliv akné na psychiku se projevuje různými způsoby:

Vyhýbání se očnímu kontaktu

Pacienti s akné se mohou cítit tak nejistě o svém vzhledu, že se vyhýbají přímému očnímu kontaktu, což může ovlivnit jejich sociální interakce a způsob, jakým je vnímají ostatní.

Maskování akné

Někteří lidé se snaží zakrýt akné svými dlouhými vlasy nebo těžkým make-upem. Přestože tyto metody mohou krátkodobě zvýšit sebevědomí, často mohou akné ještě zhoršit.

 acne cz grafika

Posmívání se

Pokud se akné nachází na viditelných místech jako je tvář, může být předmětem krutých posměšků ze strany vrstevníků. Takové situace mohou ještě více snížit sebevědomí člověka a vést k sociální izolaci.

Problémy s navazováním vztahů

Mnozí mladí lidé s akné se obávají navázat nové vztahy a to zejména s opačným pohlavím. Je to kvůli obavám z negativního hodnocení jejich vzhledu. Tento strach může vést k plachosti a sociálnímu stažení a v extrémních případech až k sociální fobii.

Zhoršení školního výkonu

Některé děti s akné mohou odmítat chodit do školy ze strachu před posměškami nebo kritickým pohledem spolužáků, což může vést ke zhoršení školních výsledků.

Tyto faktory ukazují, že akné není jen fyzický problém, ale má také hluboké psychologické důsledky.

Proto je důležité nejen pochopit příčiny akné, ale také získat nad ním kontrolu. Pravidelná péče o pleť, správně nastavená denní rutina a zdravý životní styl mohou výrazně přispět ke zlepšení vaší pleti. V nabytí sebevědomí vám mohou pomoci i vhodné doplňky stravy. O konkrétních doplňcích stravy se dozvíte ZDE.

Nezapomínejte také na pozitivní myšlení a omezení času stráveného na sociálních sítích, kde jsou často vytvářeny nerealistické standardy krásy. Pamatujte si, že mnohé obrázky jsou vyretušovány a nereálné, vaše hodnota není definována pouze vaším vzhledem. Lidé vás mají rádi pro vaši osobnost a charakter, ne proto, jak vypadáte.

Denní péče o pleť

Pravidelná a správná péče o pleť je klíčová pro prevenci vzniku akné. Každodenní dodržování čistící a hydratační rutiny pomáhá udržet pleť čistou a odolnou vůči tvorbě pupínků.

Ráno začněte tím, že si pleť důkladně umyjete čistou vodou. Máte-li mastnější pleť, můžete použít jemný čistící gel, který odstraní přebytečný maz, aniž by pleť vysušil. Potom naneste vhodný hydratační krém. Také mastná pleť potřebuje hydrataci, neboť nedostatečná hydratace může vést ke zvýšené tvorbě mazu a následnému vzniku akné. Na závěr nezapomeňte použít SPF podle typu vaší pleti. Ochrana před slunečním zářením je nezbytná, protože slunce může zhoršit stav pleti a přispět ke vzniku pupínků.

Večer si nejprve pleť důkladně odličte, abyste odstranili veškerý make-up a nečistoty, které se na pleti nasbíraly během dne. Následně použijte čistící gel, který pleť hluboce vyčistí. Potom naneste noční krém s bohatší konzistencí. Tento krok zajistí, že vaše pleť bude během noci dostatečně hydratovaná a bude mít čas na regeneraci a odpočinek.

liečba_akné

Strava a životní styl

Strava a zdravý životní styl hrají klíčovou roli v prevenci akné a udržování krásné a zdravé pleti. Správné živiny pomáhají zlepšovat stav pokožky tím, že podporují její regeneraci, zmírňují záněty a snižují produkci mazu.

Mezi potraviny, které mohou přispívat k zářivé pokožce patří:

  • žluté a oranžové ovoce (mrkev, meruňky, sladké brambory);
  • listová a zelená zelenina (špenát);
  • rajčata;
  • borůvky;
  • fazole, hrách, čočka, quinoa;
  • losos, makrela a jiné druhy ryb;
  • krůtí maso;
  • ořechy;
  • hnědá rýže;
  • celozrnný chléb.

Doplňky výživy, které mohou příznivě působit při prevenci proti akné:

  • zinek;
  • vitamín A;
  • vitamín C;
  • vitamín E;
  • kurkumin;
  • biotin;
  • antioxidanty;
  • Omega 3.

Namísto toho, abyste se snažili získat všechny potřebné živiny prostřednictvím samostatných doplňků stravy, vám nabízíme produkt Akné, který kombinuje sílu 15 účinných látek do jednoho komplexního řešení.

akne cz info cta

Tento přírodní doplněk obsahuje vše, co vaše pleť potřebuje k boji proti akné: zinek, který reguluje tvorbu kožního mazu; vitamíny A, C a E, které podporují regeneraci pleti, snižují záněty a chrání ji před poškozením; biotin pro pružnou a hydratovanou pokožku a antioxidanty pro snížení zánětů a ochranu pleti.

Kromě těchto základních živin obsahuje produkt Akné i další prospěšné látky, jako jsou extrakt z aloe vera, který zklidňuje a hydratuje pleť, pupalkový olej známý pro své protizánětlivé vlastnosti, extrakt z měsíčku lékařského a extrakt z heřmánku, které přispívají k celkovému zdraví a krásné pleti .

Výhodou našeho komplexního řešení je, že vám poskytuje všechny potřebné složky v jedné kapsli, čímž šetří váš čas i peníze. Namísto kupování více produktů stačí zvolit Akné – přírodní a účinný způsob, jak získat krásnou, čistou pleť a sebevědomí, které si zasloužíte. Na rozdíl od léků, které mohou mít vedlejší účinky a jsou určeny ke krátkodobému použití, je náš produkt čistě přírodní a bez vedlejších účinků. To znamená, že jej můžete užívat dlouhodobě nebo preventivně, abyste udrželi svoji pleť zdravou a čistou v dlouhodobém horizontu.

recenzie_na_produkt_Akné

Prevence proti akné

1. Pravidelné dermatologické kontroly

Pravidelné návštěvy u dermatologa jsou klíčové pro včasné odhalení problémů a přizpůsobení léčby přesně vašim potřebám. Odborník vám může doporučit nejvhodnější postupy a produkty péče o pleť, což může výrazně pomoci v prevenci vzniku akné.

2. Udržujte pleť v čistotě

Čištění pleti dvakrát denně, ráno a večer, pomáhá udržovat pleť bez přebytečného mazu a nečistot. Používejte vlažnou vodu, protože horká voda může pleť dráždit a zhoršit stav akné. Vyhněte se drsným peelingům, zejména těm, které obsahují kávu nebo cukr, protože mohou pleť mechanicky poškozovat a zhoršovat akné. Každý den použijte čistý malý ručníček na obličej, abyste minimalizovali šíření bakterií.

3. Pečlivé odlíčení make-upu

Make-up si vždy důkladně odličte na konci dne a nikdy s ním nechoďte spát. Vybírejte si make-up s označením "nekomedogenní". Toto označení znamená, že by neměl ucpávat póry a způsobovat akné. Před nákupem si nezapomeňte přečíst složení na etiketě, a vyhýbejte se látkám, které mohou podporovat vznik akné, jako například Acetylated Lanolin, Algae Extract, Benzaldehyd, Isopropyl Palmitate, Lauroyl Lysin, Lauric Acid, Stearic Acid, či Sodium Chloride.

4. Vyhýbejte se dráždivým vlasovým produktům

Používání vůní, olejů nebo gelů na vlasy může být rizikové, protože tyto produkty mohou ucpávat póry, pokud se dostanou na pleť. Upřednostněte jemné šampony a kondicionéry. Máte-li mastné vlasy, myjte si je častěji, abyste předešli přenosu mazu na pleť, což může opět zhoršit akné.

5. Nedotýkejte se tváře rukama

Časté dotýkání se obličeje rukama může rozšiřovat bakterie a dráždit již zanícenou pokožku. Nikdy si nevytlačujte vyrážky prsty, protože to může vést k infekci a zjizvení. Pokud se tedy chcete vyhnout zhoršenému stavu pleti, snažte se minimalizovat kontakt rukama s tváří.

6. Začleňte probiotika na akné

Zdravá střeva jsou klíčem k celkovému zdraví, včetně zdraví pokožky. Nerovnováha ve střevní mikroflóře, například v důsledku špatné stravy nebo stresu, může vést k zánětům a problémům s pokožkou, včetně akné. Probiotika mohou podpořit správné trávení, čímž zároveň přispívají k lepšímu zdraví pokožky.

produkt-Akné

Nezapomínejte, že vaše krása začíná uvnitř, proto o sebe pečlivě pečujte a vaše pleť vám poděkuje.

Všechny zmíněné produkty naleznete na www.drvitamin.cz

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet#food-as-a-cause-of-acne

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/10-tips-for-preventing-pimples

https://lamav.com/blogs/articles/10-common-ingredients-in-cosmetics-that-actually-cause-acne

https://dermnetnz.org/topics/psychological-effects-of-acne

https://www.healthline.com/health/skin/acne#risk-factors

https://newsinhealth.nih.gov/2010/01/understanding-acne

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22468-pimples

https://www.healthline.com/health/acne-scars#raised-scars

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/guide-to-treating-acne-scars-and-skin-damage

https://www.pexels.com/sk-sk/search/acne%20scars/

https://belomed.com/the-base/what-are-the-common-types-of-acne-and-its-triggers/