Jak podpořit plodnost u žen a mužů?

Neplodnost je poměrně častým jevem a postihuje přibližně 1 z 8 párů. Páry uvádějí, že nedokážou otěhotnět přibližně po jednom roce snažení. Po provedení různých diagnostických analýz je 1/3 neplodnosti připisována mužům, 1/3 ženám a 1/3 nedokážeme identifikovat příčinu. Na základě těchto informací můžeme říci, že za neplodnost jsou obecně odpovědní stejně muži jako ženy.

Blog - veľkosť obrázkov_1

Podpora ženské plodnosti

  • Nahraďte zdroje bílkovin

Nahrazení živočišných bílkovin (maso, ryby, vejce) rostlinnými bílkovinami (fazole, ořechy, semena) může být spojeno se snížením rizika neplodnosti.

Jedna studie ukázala, že když do svého denního kalorického příjmu začleníte alespoň 5% rostlinných bílkovin, pak riziko ovulační neplodnosti může být sníženo o více než 50%.

  • Začněte užívat vhodné doplňky stravy

Do své rutiny byste měli zařadit vitamíny skupiny B, vitamín E + C, vápník, zinek, selen, omega 3, probiotika a kyselinu listovou.

Zinek může ženám pomoci při oplodnění či vývoji vajíček, vitamín D v oblasti stimulace vaječníků a kyselina listová může pomoci celkovému otěhotnění.

  • Vyberete si mléčné výrobky s vysokým % tuku

Vysoký příjem nízkotučných potravin může zvýšit riziko neplodnosti. Naopak, mléčné výrobky s vysokým % tuku toto riziko mohou snížit.

Jedna studie z roku 2007 zkoumala účinky konzumace mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku. Z studie se zjistilo, že ženy, které konzumovaly během dne jednu nebo více porcí mléčných výrobků s vysokým % tuku, měly o 27% nižší pravděpodobnost, že je postihne neplodnost.

  • Začněte užívat multivitamíny

Pravidelné užívání multivitamínu může být pro ženy pozitivním aspektem, neboť jeho užívání může snižovat riziko ovulační neplodnosti.

Čísla ukazují, že je možné se vyhnout přibližně 20% ovulační neplodnosti, pokud ženy během týdne spotřebují 3 a více multivitamínů. Živiny obsažené ve vitamínech hrají důležitou roli při plodnosti. V naší nabídce dokonce najdete multivitamín určený přímo pro ŽENY.

jknjknjknjkn

Podpora mužské plodnosti

  • Pravidelně cvičte

Je známo, že cvičení je pro vaše zdraví obecně dobré. Avšak mnozí nevědí, že pravidelné cvičení může zvýšit hladinu testosteronu a tím zlepšit plodnost u mužů.

Studie ukazují, že muži, kteří pravidelně cvičí, mají lepší kvalitu spermatu než neaktivní muži. Pokud cvičíte jen zřídka, ale chcete zlepšit svou plodnost, fyzickou aktivitu zařaďte mezi své hlavní priority. Je důležité, abyste to s cvičením nepřeháněli, neboť to může mít opačný účinek a testosteron se vám může snížit.

  • Dopřejte svému tělu dostatek vitamínu C

Schopnost vitamínu C je posílení imunitního systému. Avšak některé studie naznačují, že užívání antioxidantů, jako je i vitamín C, může zlepšit plodnost jako takovou. Existují také důkazy, že doplňky vitamínu C mohou zlepšit kvalitu spermatu.

Byla provedena i jedna konkrétní studie na neplodných mužích, která ukázala, že užívání 1 000 mg vitamínu C dvakrát denně po dobu 2 měsíců zvýšilo pohyblivost spermií o 92 % a počet spermií o více než 100 %.

  • Relaxujte a minimalizujte stres

Stres může výrazně snížit vaši sexuální spokojenost a tím pádem narušit i vaši plodnost.

Jak již víme, dlouhodobý stres zvyšuje hladinu kortizolu a ten má negativní účinky na tvorbu testosteronu. V případě, kdy kortizol stoupá, mají hladiny testosteronu vyšší pravděpodobnost klesat.

Stres lze redukovat tím, že se jednoduše půjdete projít do přírody, zacvičíte si, budete meditovat nebo strávíte příjemný čas s přáteli.

  • Užívejte dostatečné množství vitamínu D

Vitamín D může být důležitý nejen pro mužskou, ale i ženskou plodnost. Jedná se o podstatný doplněk stravy, který může zvýšit hladinu testosteronu.

Jedno výzkumné zjištění naznačilo, že každodenní užívání vitamínu D3 (3 000 IU) po dobu 1 roku zvýšilo hladiny testosteronu přibližně o 25 %.

  • Začněte užívat zinek, selen a koenzym Q10

Zinek podporuje celý mužský reprodukční systém a zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií. Tvorbu a pohyblivost spermií také podporují selen a koenzym Q10.

Další tipy pro podporu plodnosti:

  • udržujte zdravý životní styl;
  • zbavte se přebytečné nadváhy;
  • omezte alkohol;
  • dostatečně spěte.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count

https://www.healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant#Takeaway

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7226946/

https://www.evewell.com/support/fertility-supplements/