10 tipů, jak zlepšit zrak nebo předejít vážným očním onemocněním.

Oči a zrak jsou důležitým aspektem ovlivňujícím celkovou kvalitu života. Změny ve zraku jsou zdravotním problémem, který obvykle postihuje starší lidi, ale vyskytuje se i u mladší generace. Tento článek vám přinese 10 tipů, jak zlepšit zrak nebo předejít vážným očním onemocněním.

40

1. Nekuřte

Kouření neškodí pouze plicím, ale také očím a celému tělu. Dlouhodobým kouřením se zvyšuje riziko vzniku vážných onemocnění, která mohou způsobit ztrátu zraku, slepotu nebo vznik zeleného zákalu. Zelený zákal představuje poškození zraku, jehož příčinou je odumírání zrakového nervu a vysoký tlak uvnitř oka. Kouření může také být spouštěčem šedého zákalu. Šedý zákal je onemocnění, které způsobuje u jedince ztrátu průhlednosti a zakalení čočky. Taktéž zhoršuje zrakovou ostrost a jeho vznik výrazně souvisí s věkem.

2. Jezte zdravou a vyváženou stravu

Důležitým faktorem, který může dlouhodobě a pozitivně ovlivnit vaše oční zdraví, je konzumace vyvážené stravy s vysokým obsahem ovoce a zeleniny. Snažte se omezit příjem zpracovaných potravin a místo toho volte čerstvé a výživné potraviny.

3. Užívejte vhodné doplňky stravy

Do své stravy zahrňte také potřebné doplňky stravy, které mohou pozitivně ovlivnit vaše oči. Mezi uvedené doplňky patří: zinek, vitamín A, vitamín C, vitamín E a omega-3 mastné kyseliny.

  • Vitamín A, Vitamín C a Vitamín E

Čo se týče oční čočky a sítnice, jsou vystaveny oxidačnímu stresu, protože jsme pravidelně vystaveni UV záření a dalším hrozbám. Výzkumy ukázaly, že právě vitamíny A, C a E mohou chránit před oxidačním stresem a pozitivně ovlivňovat zdraví očí.

Vitamín A pomáhá při noční slepotě, posiluje zrak a uplatňuje se při léčbě některých očních chorob a poruch vidění. Vitamín C snižuje příznaky stresu a vyčerpání. Také přispívá k normální psychice a chrání buňky před oxidačním stresem. Vitamin E, který pomáhá odstraňovat únavu, také přispívá k mladistvému vzhledu a snižuje riziko vzniku šedého zákalu.

  • Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí v rybách a přispívají k zdraví očí. Výzkum ukázal, že lidé, kteří konzumují ryby alespoň jednou týdně s vysokým obsahem Omega-3, mají nižší riziko vzniku věkem podmíněné degenerace očí. Omega-3 také potlačuje vznik zánětů, snižuje riziko krevních sraženin a chrání před rakovinou prsu.

  •  Zinek

Zinek může ve spojení s konkrétními antioxidanty (vitamíny A, C, E) pozitivně ovlivnit zdraví očí a předcházet vzniku vážných onemocnění. Také může příznivě působit na zdraví vaší sítnice a zpomalovat věkem podmíněnou degeneraci očí. Zinek navíc zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá při léčbě neplodnosti a brání ukládání cholesterolu.

4. Pravidelně cvičte

Výzkumníci zjistili, že osoby, které se pravidelně fyzicky pohybují, mají o 50% nižší riziko vzniku zeleného zákalu než ti, kteří se hýbou minimálně až vůbec. Na základě zjištěných informací je skutečně důležité pravidelně cvičit a sportovat, aby se předešlo případnému poškození zraku.

5. Používejte ochranné brýle při nebezpečných činnostech

Pokud pracujete v garáži, provádíte vědecký experiment nebo doma na zahradě kácíte dřevo, nezapomeňte si chránit své oči vhodnými ochrannými brýlemi. Pevné ochranné brýle jsou nezbytným ochranným prostředkem proti vniknutí cizích předmětů do vašich očí. To může zahrnovat různé chemikálie, třísky, kovové nebo skleněné úlomky.

6. Před manipulací s očním okolím a kontaktními čočkami si umyjte ruce

Nezapomeňte pravidelně mýt ruce, pokud chystáte manipulovat s vaším očním okolím. Pokud jsou vaše ruce špinavé, můžete přenést do oblasti očí množství nečistot.

7. Noste kvalitní sluneční brýle

Ultrafialové záření produkované sluncem představuje velké nebezpečí pro vaše oči. Pokud jste dlouhodobě vystaveni UV záření, může se zvýšit riziko vzniku šedého zákalu nebo rakoviny oka. Vhodným způsobem, jak chránit své oči, je pořídit si kvalitní sluneční brýle, které poskytují vysokou ochranu před UV zářením.

8. Pravidelně absolvujte oční vyšetření

Pravidelně dopřejte svým očím odpočinek, zejména pokud vaše práce zahrnuje dlouhodobé sledování obrazovky počítačového monitoru. Vaše oči neustále pracují při pohledu na monitor, a pro ně není přirozené mrkat. Pokud dlouhodobě nežmýkáte, může to ve vašich očích způsobit napětí, suchost a tlak.

9. Dávejte svým očím odpočinek

Pravidelně dopřejte svým očím odpočinek, zejména pokud pracujete s počítačem. Dlouhodobý pohled na obrazovku může způsobit napětí, suchost a tlak v očích.

10. Praktikujte oční cvičení

Stejně jako posilujete svaly v posilovně, nezapomínejte pravidelně cvičit i své oči. Pravidelný trénink může zajistit, aby vaše oči dokonale spolupracovaly. Můžete vyzkoušet následující cvičení:

  • Žmurkání: Pravidelným žmurkáním můžete obnovit slzný film v oku. Žmurkání stimuluje mazové žlázy a pomáhá vytvářet slzy. Začněte tím, že zavřete oči na 2 sekundy, poté je znovu otevřete. Když jsou oči zavřené, můžete pevně stisknout oční víčka pro dodatečnou tvorbu a stimulaci mazových žláz. Opakujte cvičení několikrát.

  • Zaostřování na blízko a na dálku: Toto cvičení pomáhá trénovat váš zaostřovací systém, aby se správně zapojil a relaxoval. Umístěte libovolný předmět 25-30 centimetrů od obličeje a zaměřte se na něj po dobu alespoň 15 sekund. Po 15 sekundách přesuňte svůj pohled na předmět, který je vzdálen přibližně 6 metrů, a znovu se na něj zaměřte po dobu 15 sekund. Cvičení opakujte několikrát.

  • Pravidlo 20-20-6: Během práce na počítači nezapomeňte plánovat pravidelné přestávky, které mohou ulevit očnímu napětí. Pravidlo 20-20-6 vám s tím může pomoci. Po 20 minutách práce zblízka se na 20 sekund podívejte na předmět vzdálený přibližně 6 metrů.

ZÁPAL SPOJIVEK
Velmi častým očním onemocněním je právě zánět spojivek. Symptomy tohoto onemocnění se projevují začervenáním očních bílkovin, otokem, zvýšenou produkcí slz nebo svěděním a pálením. Zánět spojivek může být způsoben viry, bakteriemi nebo alergickou reakcí.

Léčba zánětu spojivek
Abyste zmírnili příznaky zánětu spojivek, převařte vodu, kterou nechte vychladnout. Odstátou vodou si otřete oční víčka a důkladně odstraňte nečistoty z očí. Také je vhodné podržet na očích studený ručník, abyste je zchladili. V případě, že se příznaky nezmírňují, kontaktujte svého očního lékaře.

 

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://weillcornell.org/news/how-to-improve-vision-and-maintain-eye-health

https://www.forbes.com/health/eye-health/how-to-improve-eyesight/

https://kraffeye.com/blog/8-easy-eye-exercises-to-improve-vision-techniques-and-tips

https://www.healthline.com/health/how-to-improve-eyesight#vitamins-and-minerals

https://www.neovizia.sk/ocne-chyby-a-ochorenia/zeleny-zakal-glaukom/

https://veselyok.com/sivy-zakal/

https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/symptoms.html

https://www.nhs.uk/conditions/conjunctivitis/

Fotografie: www.unsplash.com