O co jde?
Vitamin F je rozpustný v tucích a tvoří jej nenasycené mastné kyseliny.
Čím Pupalkový olej prospívá?
- pomáhá k udržování pružnosti a celkové kráse a zdraví pokožky
- podporuje komfort před a během menstruace
- podporuje imunitní a kardiovaskulární systém
- napomáhá v boji proti tmavým kruhům pod očima, vráskám či stařeckým skvrnám
- brání ukládání cholesterolu v arteriích
- udržuje zdravou pleť a vlasy
- chrání před škodlivými účinky rentgenových paprsků
- růst a normální funkci organismu podporuje cestou ovlivňování žláz a tím, že zvýší přechod kalcia do buněk
- pomáhá zvládnout srdeční nemoci
- ulehčuje hubnutí zvýšeným spalováním nasycených tuků
Kyselina linolenová (Vitamin F - Nenasycené mastné kyseliny jako linolová, linolenová a arachidonová dostaly společný název Vitamin F) - v tucích nerozpustné nenasycené mastné kyseliny obsahuje především rostlinná strava. Potřebná dávka nebyla stanovena, ale doporučuje se, aby 2-4% kalorického příjmu, což představuje asi 10g rostlinného oleje, tvořil tento druh mastných kyselin.
Co říkají odborníci?
„Olej pupalky dvouleté pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Pomůže snížit tělesnou hmotnost, mírní bolesti předcházející menstruaci, pomáhá zvládnout mírnější formy revmatoidní artritidy, zpomalí progresi sclerosis multiplex a uklidňuje hyperaktivní děti. Olej společně užíván se zinkem může léčít akné a zesiluje nehty.
Účinnou substancí v oleji pupalky dvouleté je kyselina gama-linolová, která je potřebná pro tvorbu prostaglandinů (látek podobných hormonům) – ty jsou nutné pro udržení zdraví.
Jinými slovy: nedostatek kyseliny vede ke snížené tvorbě prostaglandinů, což nepříznivě ovlivňuj fyzickou pohodu. Nenasycené tuky pomáhají v organismu spalovat nasycené tuky. Nadměrnou spotřebou cukrů stoupá potřeba vícenásobných nenasycených mastných kyselin. Brání ukládání cholesterolu v arteriích. Udržuje zdravou pleť a vlasy. Částečně chrání před škodlivými účinky rentgenových paprsků. Růst a normální funkci organismu podporuje cestou ovlivňování žláz a tím, že zvýší přechod kalcia do buněk.
Pomáhá zvládnout srdeční nemoci. Ulehčuje hubnutí zvýšeným spalováním nasycených tuků.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 207, 92-93.