Březový cukr (vhodný i pro diabetiky) 50 dkg Maximalizovat

Březový cukr (vhodný i pro diabetiky) 50 dkg

Výživový doplněk

Více informací

20140037

Dostupnost: Skladem

254 Kč

Březový cukr (zvaný také xylitol) je přírodní sladidlo, které se v přírodě vyskytuje v mnoha druzích ovoce, zeleniny, a také v rostlinách. Je stejně sladký jako cukr a nemá žádnou pachuť. Jeho působení je ale zcela odlišné, a je proto vhodný i pro diabetiky.

Používáme jej stejně jako rafinovaný krystalový cukr. Nemá žádnou vedlejší příchuť, můžete ho tedy použít na přípravu studených a teplých jídel, na přípravu nápojů či dalších pokrmů – a to beze jakékoli změny v receptu. Můžeme jej také použít na oslazení zákusků, dortů, dezertů, zmrzlin či likérů. 

Má jen jediné omezení, není vhodný na přípravu kynutého těsta. Nezabezpečuje vhodné prostředí pro kvasinky, a tím pádem ani pro droždí.

 

Hlavní přednosti vůči běžnému cukru

1) Březový cukr se v těle vstřebává mnohem pomaleji než řepný cukr, nevede proto k hyperglykémii (zvýšené hladině krevního cukru) způsobené nedostatečnou odezvou inzulínu. 

Standardní řepný cukr se v těle rozloží během několika minut, což může mít za následek prudký nárůst krevního cukru – můžete mít například najednou hodně energie, ale o něco později jste více unavení. Tělo mimo jiné proti tomuto prudkému nárůstu bojuje tak, že promění přebytečný cukr na tuk… což jistě není žádaný jev, jelikož vede k obezitě. 

Na druhou stranu – tělo zpracovává březový cukr i několik hodin a postupně si z něj „odčerpává“ potřebnou energii ve vhodné míře.

2) Březový cukr na rozdíl od řepného cukru není potravou pro ústní bakterie – právě naopak.
Konzumace takýchto potravín / nápojů obsahujících intenzívní sladidlá místo cukru,  přispívá k zachování mineralizace zubů. Už v roce 1988 doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO) částečnou náhradu cukrů v potravě xylitolem, jako účinný mechanizmus prevence zubního kazu.

3) Březový cukr má přibližně o 40 % méně kalorií než běžný cukr – 2,4 kalorie v jednom gramu. Obsahuje také až o 75 % méně sacharidů než rafinovaný řepný cukr. Je proto vhodný pro dietu jako náhrada řepného cukru.

Výživové doplňky nenahrazují běžnou stravu.